Kako da sredite vaš mali stan tako da bude udoban i funkcionalan?

Objavljeno: 21. nov 2019.

Mali udoban stan u gradu i lijepo uređen enterijer je karta za miran život. Ali kako da vaš mali stan sredite tako da bude udoban i funkcionalan? Vrlo lako. Rješenje na ovo pitanje se ne krije u malom namještaju, već u pravilnom planiranju i korišćenju prostora. Uz par trikova vaš mali stan će biti savršen, onakav kakvog ste zamišljali. 

kako-da-sredte-mali-stan

Kako da sredite mali stan?

Uz sljedećih par savjeta preporodićete vaš stan, kao da je iz najluksuznijih časopisa izašao. 

 

  • Jedan od najefikasnijih vizuelnih trikova jesu boje zidova. Svjetlije boje stvaraju iluziju veće prostorije, dok prostorije sa tamnom farbom izgledaju skučeno. 

 

  • Isto kao što svijetla farba doprinosi iluziji veličine, tako i osvijetljenost pomaže. Sa većim osvjetljenjem, soba i sama izgleda veća. Takođe, zbog veće količine prirodne svjetlosti, prostorije bi trebalo da imaju veće prozore, što takođe „širi” prostor. 

 

  • Zidni plakar sa velikim ogledalima u maloj sobi može da doprinese izgledu prostorije. Ormar ne zauzima prostor, već se uklapa sa zidom, a ogledala stvaraju sličnu iluziju kao i sami prozori – prostorija izgleda veća i šira. 

 

  • Ravne ivice u prostoru. Zidovi i namještaj u prostoru bi trebalo da budu ravnih ivica. Prilikom izbora namještaja imajte na umu da ne kupujete stilski namještaj zaobljenih, već potražite lijepi namještaj sa oštrim ćoškovima. Razlog tome je činjenica da obli namještaj stvara iluziju haosa dok je ravni pouzdan i izgleda uredno. 

 

  • Postavljanje namještaja je veoma važno. Morate poznavati prostor u kome živite da biste mogli da ga pravilno organizujete. Namještaj nemojte pribijati uz zid. Ne zvuči logično, ali kada odbijete elemente od zidova dobijate sliku kao da iza postoji još nešto. 

 

  • Pregrađivanje prostorija vam je spas. Na taj način možete jednu prostoriju iskoristiti za dvije ili više funkcija. Osmislite kreativan način sa nekim policama ili dekorom, da prostoriju podijelite i iskoristite je na najbolji način. 

 

  • Logična stavka jeste da ne pretrpavate prostor. Predmeti koji vam nisu bitni, ili nemaju neku značajnu ulogu samo zauzimaju prostor. Sitne dekoracije takođe. Rasporedite par dekorativnih elemenata po uglovima prostorije ili gdje već smatrate da treba da stoje, samo nemojte nagomilavati sve u malom prostoru. 

sredite-vas-mali-stan-da-bude-udoban

Ako je stan mali, ne znači da ne može biti raskošan

Ako nemate prostora u apartmanu baš koliko biste željeli, bez brige, rješenje se krije baš u ovim trikovima. Primijenite neke od njih i uvjerite se i sami kakvu iluziju ostvarujete i koliko prostor drugačije izgleda u zavisnosti kako ga prikažete.

 

Otvorite ovu stranicu i pronađite savjete koji će vama pomoći da vizuelno postignete izgled većeg prostora, i još mnogo toga.