Kako maksimalno da iskoristite prostor u malom stanu?

Objavljeno: 21. nov 2019.

Još od davnina ljudi su iskazivali interesovanje za dizajnom, za uređenjem, ukrašavali svoje domove, od prvih crteža na zidovima hladnih pećina, do perioda baroka i renesansne kulture, pa sve do današnjice. Kuća ili stan, vaš dom je mjesto gdje provodite najviše vremena, i gdje bi, prije svega trebalo da se osjećate maksimalno udobno i prijatno. Ali kako maksimalno da iskoristite prostor u malom stanu?

 

Ukoliko imate problem sa uređenjem vašeg stana, nemate dovoljno prostora da smjestite sve što vam je potrebno, a da sve pritom ima privlačan izgled, budite bez brige. Postoji mnogo trikova i načina kako da iskoristite prostor u malom stanu, a da pritom sve bude pristupačni i estetski lijepo uređeno. 

Kako „uvećati” prostor u stanu?

Iako je vaš stan naizgled mali, ne mora da znači da će izgledati zbijeno i natrpano kada se uredi. Koristeći se sljedećim trikovima, vrlo lako možete stvoriti iluziju većeg prostora u vašem boravku, a da pritom sve bude pod konac:

  • Postavite police visoko: na taj način izbjegavate da elementi u stanu izgledaju natrpano i nabacano.
  • Izbjegavajte sitne detalje i ukrase. Par većih dekorativnih elemenata stvara otmeniju sliku, za razliku od malih elemenata koji samo odaju sliku natrpanog prostora. 
  • Visoka osvijetljenost prostora – sijenke i manjak svjetlosti čini prostor zbijenijim, za razliku od osvijetljenog prostora. 
  • Pruge su in! Osim toga što su moderne, uspravne pruge, kao i kod garderobe, i u prostoru stvaraju iluziju dužine, odnosno visine. Bilo da se nalaze na podu ili po zidovima, svakako će obezbijediti drugačiju sliku prostora. 
  • Svijetle boje, u par nijansi će svakako doprinijeti izgledu prostorije i učiniće je svijetlijom i samim tim razbija se osjećaj klaustrofobije. 
  • Ogledala i veliki prozori prave drastičnu razliku kada je u pitanju veličina prostora. Takođe i staklena dekoracija stvara sličan efekat. 
  • Bojenje plafona odvlači pogled sa prostorije i daje iluziju visine i samim tim i komfonijeg stana. 

maksimalno-iskoristite-prostor-u-malom-stanu

Maksimalno iskoristite prostor u malom stanu

Stanovi manje kvadrature svakako moraju biti pametno iskorišteni. U njima se svaki ćošak računa i mora biti kvalitetno iskorišćen. Iako je stan manji, ne znači da nema potrebe i načina da bude kvalitetno iskorišten. 

Bitno je samo pravilno koristiti prostor koji imate na raspolaganju. 

 

Neki od najpoznatijih i najkorisnijih načina na koji možete uštedjeti na prostoru jeste kupovina namještaja koji može biti upotrijebljen za više svrha, kao na primjer kauč na razvlačenje, koji može biti upotrijebljen umjesto kreveta, ukoliko nemate prostora za spavaću sobu. 

 

Montažno-demontažni namještaj se pokazao kao veoma koristan kada su u pitanju stanovi manje površine. Mogu biti upotrijebljeni u mnogim situacijama: u kuhinji, odnosno trpezariji, sto za ručavanje može biti toga tipa, radni sto takođe, krevet u spavaćim sobama i sl.

 

Zaključak

Naravno, sve predmete, namještaj i ostale elemente koji vam nisu, ili su potrebni u veoma malim i rijetkim situacijama bi bilo poželjno da uklonite iz stana. Staru obuću, odjeću koju ne nosite, stare novine, papire, časopise, kutije od cipela, kese i slično bi bilo korisno pomjeriti i eliminisati kako ne bi zauzimale potreban prostor.

 

U svakom slučaju uz ove trikove i savjete, pametno postavljen raspored namještaja i drugih detalja i vođenje računa o estetici, zajedno sa mogućnostima vašeg doma, i mali stanovi se mogu dovesti na najelegantniji, dekorativni i naravno funkcionalni nivo. 

*Napomena: Osim funkcionalnosti, saznajte i kako da estetski uredite prostor u malom stanu. Kliknite na ovaj link i upotpunite vaš apartan.