Da li je sada pravo vrijeme za kupovinu ili prodaju nekretnina?

Objavljeno: 05. maja 2020.

Kriza i trziste nekretnina

Zanima vas kupovina nekretnina ili prodaja? Pitate se da li je pravo vrijeme za ovaj korak? Tu smo da vam pomognemo pri ovoj odluci.

Tržišna stabilnost je jedan od važnijih faktora koji utiču na cijene nekretnina. Najbolji primjer je svjetska finansijska kriza 2008. godine. Kriza je počela na američkom hipotekarnom tržištu,  a nedugo zatim se proširila na cijeli svijet. Preko 100 hipotekarnih banaka u Americi je zatvoreno. Ukupni gubici svjetske privrede su premašili 660 milijardi dolara (procjena MMF-a). Krize na svjetskim berzama su uzrokovale seljenje kapitala iz nesigurnih akcija u sigurnije mjesto za ulaganje, a to je sektor nekretnina. Promjena cijena nekretnina u tom periodu je bila iznenađujuća. Očekivalo se da će cijene nekretnina imati padajući trend, međutim cijene su bile stabilne a u nekim periodima su bilježile čak i porast. 

Što se tiče Crne Gore period prije nastanka krize 2008. godine je karakterisao rekordni rast cijena nekretnina. Na to su uticala 4 faktora:

  1. Makroekonomska stabilnost – rast BDP-a, pad inflacije, rast ličnih dohodaka i zaposlenosti;
  2. Razvoj bankarskog sektora;
  3. Priliv stranih investicija u nekretnine;
  4. Zakonske promjene u poreskoj politici i liberalizaciju stranih ulaganja u nekretnine.

Na rast stambenih kredita u Crnoj Gori je uticao i pad kamatnih stopa na kredite, što je dodatno dovelo i do rasta cijene nekretnina. Pogledajmo koliko su iznosile prosječne cijene stambenog prostora u Podgorici i Budvi (maj 2008. godine, izvor: CBCG, Ministarstvo finansija):

Podgorica 

Prosječni kvadratni metar stambenog objekta u maju 2008. godine je koštao 1.738,3 eura, (prosječne cijene kuće i stana po kvadratnom metru su bile skoro identične). U strogom centru Podgorice (ulica Njegoševa i Hercegovačka) je kvadratni metar dostizao i cijenu do 4000 eura što je na nivou sa centrom Zagreba, Beograda i Ljubljane.

Budva 

Prosječni kvadratni metar stana u opštini Budva je iznosio 3232,40 eura. Prosječna cijena stana je bila 3353,14 eura, a kuće 2802,13 eura. Posmatrajući period od 2004-2008 cijena kvadratnog metra je porasla za 223.07%.

 

Šta je uticalo na rast cijena nekretnina?

 

Proglašenje nezavisnosti, i otvaranje Crne Gore prema inostranstvu je snažno uticalo na rast nekretnina na cijelom crnogorskom primorju. Pored Rusa koji su bili najčešći strani kupci na cijeloj teritoriji Crne Gore danas su prisutni kupci iz Turske, Engleske, a nije rijedak slučaj da se među stranim kupcima nalaze i Arapi. To su uglavnom kupci visoke platežne moći pa su predmeti kupoprodaje luksuznije nekretnine.

Prema podacima Monstata, prosječna cijena kvadratnog metra stana u novogradnji u Crnoj Gori u 2019. godini iznosila je 1.024 eura i manja je za 11,9 odsto u odnosu na isti period 2018.

Prosječna cijena je varirala zavisno od regiona tako da je u primorskom regionu iznosila 1.433 eura, središnjem regionu 590 eura, dok se kvadratni metar stana u sjevernom region prodavao u prosjeku za 795 eura.

 

da-li-kupiti-nekretninu-za-vrijeme-pandemije

Uticaj pandemije koronavirusa na kupovinu i prodaju nekretnina

 

U trenutnoj situaciji na tržište nekretnina, najveći uticaj ima virus korona. Primijećen je porast internet saobraćaja i interesovanje investitora za sigurnije opcije ulaganja svog kapitala. Kako su ranija iskustva pokazala ovo i ne mora da utiče na cijene nekretnina već može samo usporiti njihov promet.

Iako mnogi prognoziraju pad cijena nekretnina što se tiče kupovine i prodaje nekretnina, to nije slučaj. Ono što se trenutno osjeća jeste pad što se tiče samih aktivnosti, ali ne i cijena.

Takođe, pored ovih prognoza, koje nisu potkrijepljene trenutno nikakvim konkretnim informacijama, primjećuje se povećanje interesovanja za kupovinu nekretnina zbog pretpostavke da će cijene nekretnina pasti. 

Kupci iz inostranstva, zbog nemogućnosti putovanja su trenutno spriječeni da posjete Crnu Goru, a samim tim je trenutno zabilježeno i manje interesovanje od stranih državljana.

 

Trenutna cijena nekretnina u Crnoj Gori

 

Cijena nekretnina će i dalje da zavisi od regije, potom lokacije u gradovima i kvaliteta gradnje, a onda stepena opremljenosti.

Do sada je cijena kvadrata u Podgorici u prosjeku od 1100-1400 eura po metru kvadratnom. Što se tiče Budve, cijena po kvadratnom metru je u prosjeku od 1200-2000 eura. U Tivtu su cijene nekretnina u prosjeku od 2820 eura po metru kvadratnom za novogradnju uz rast od 0,47%. Što se tiče starogradnje, cijene su u prosjeku od 1200 eura do 1350 eura po metru kvadratnom. 

Ukoliko vas zanimaju trenutne cijene u ostalim gradovima u Crnoj Gori, kontaktirajte sa nama i pomoći ćemo vam da pronađete najbolju cijenu nekretnine za svoj budžet. Uskoro ćemo objaviti i aktuelne cijene nekretnina na teritoriji Crne Gore.

 

Zaključak

 

Kako su nakon malo više od mjesec dana krenula popuštanja u smislu restrikcija i ograničenja kretanja povodom novog virusa korona, i mogućnosti za smanjenjem cijena nekretnina takođe padaju. Ulaganje u nekretnine je ulaganje u nešto što nikad ne bi trebalo da izgubi vrijednost, posebno ne u Crnoj Gori. 

Stručnjaci generalno ocjenjuju, ali i ono što mi vidimo iz našeg iskustva, cijene će ostati približno iste kao i u 2019. godini. 

Na osnovu statističkih podataka, vrijednost nekretnina u Crnoj Gori ne pada, posebno ne na primorju. Kako se infrastruktura u zemlji poboljšava, otvaraju se nove prilike za ulaganje u sjever Crne Gore, a samim tim treba razmišljati i u pravcu kupovine nekretnine ili placa na sjeveru.

Prednost kupovine nekretnine danas je činjenica da je mnogo lakše dobiti stambeni kredit nego što je to bilo ranije. Ovo je važno zbog toga što većina ljudi na ovaj način kupuje nekretnine. 

Ako vas zanima i osiguranje stana, evo nekoliko savjeta: Osiguranje stana.