Osiguranje stana - Šta treba da znate

Objavljeno: 16. jan 2020.

Većina nas je životno osigurano. Da bi napravili još jedan korak ka sigurnijem životu, potrebno je da osigurate i vaš dom. Bilo da je stan ili kuća u pitanju, osiguranje bi svakako dobrodošlo. Njime ne štitite stan, ali i olakšavate sebi suočavanje sa požarom, izlivom vode, raznim kvarovima ili čak lopovima. Kako god okrenete, ne možete imati dovoljno sigurnosti, a osiguranje vam obezbjeđuje najsigurniji krov nad glavom. Pitanje koje se postavlja jeste koje prednosti nudi osiguranje stana.

osiguranje-stana

 

Koje prednosti pruža osiguranje stana?

Sa osiguranjem dobijate garantovanu pomoć u slučaju katastrofalnih nezgoda. 

 

1. Požar

Nažalost, ovih dana požari bivaju sve češća pojava. Ostavljaju porodice bez domova, bez krova nad glavom. Osiguranje je tu da u ovakvim situacijama ne biste dolazili u iskušenje da rizikujete život zbog materijalnih i zamjenjivih stvari, omogući najbolju novčanu pomoć. Uz osiguran stan, ne morate da brinete šta će biti nakon katastrofe, važno je samo da sačuvate živu glavu. Novčano pojačanje pokriva sve što je izgorelo u požaru, od predmeta do instalacija, kao i neophodne popravke.

 

 2. Lopovi

Još jedan od faktora koji mogu da zadese naš dom, a nad kojim nemamo uticaja jesu lopovi. Sve su učestalije pljačke i provale, kako u bankama i visoko opremljenim ustanovama, tako u kućama i stanovima. Ali ne brinite, osiguranje i u ovakvim slučajevima pruža podršku. Novčana nadoknada pokriva sve izgubljene i ukradene stvari i nadoknađuje svu štetu koju je lopov nanio. Osiguranjem možete i dodatno da zaštitite određene vrijedne predmete kao na primjer skupi nakit ili umjetnička djela ili bilo koji predmet koji je vama bitan. 

 

 3. Manji kvarovi

Iako su skoro zanemarljivi u odnosu na požare i slične užase, i manji kvarovi mogu da predstave udare na budžet i vrijeme. Na primjer prilikom izliva vode iz cjevovoda potrebno je izvršiti određene prepravke, ukloniti pločice i postaviti nove i sl. Osiguranje pokriva troškove zamjene ili popravke cijevi i pločica. Lom prozora, stakala, kvarovi na instalacijama su u većini slučajeva osigurani i obezbijeđeni. 

osiguranje-stana-sve-sto-treba-da-znate

 

Kako osigurati stan?

Prije nego što se upustite u bezbrižnost koju osiguranje nudi potrebno je da posao obavite kako treba. Osiguranje vašeg stana ne možete prepustiti bilo kojoj agenciji. Čuli ste za neku dobru agenciju? Istražite, raspitajte se. Uvjerite se da je organizacija kojoj povjeravate vašu sigurnost od povjerenja. 

Prije sklapanja bilo kakvog ugovora dobro pročitajte uslove. Razmotrite više opcija, razmislite koja vam najbolje odgovara za budžet. Doduše, mala je razlika u novčanom iznosu plaćanja, dok svaka agencija za osiguranje ima različitu politiku. Postavite prioritete, iznesite sve na papir i izvagajte šta vam se najbolje isplati.

 

Ukoliko još uvijek nijeste sebi obezbijedili apartman na vrijeme ste da se informišete o tome kako izvršiti kupovinu nekretnine na pravilan način. Klikom ovdje otvarate sajt na kom možete pročitati kako napraviti plan za pravilnu kupovinu nekretnine.